Het beste is om de lei en dakbomen ieder jaar te snoeien. De geleide takken moet u laten staan en al het hout wat daarop is gegroeid kunt u terugsnoeien. Het is wel belangrijk dat u de takken niet helemaal glad wegsnoeit, maar dat er nog wel knoppen blijven staan die weer de nieuwe takken gaan vormen.

Als er een dode geleide tak aanwezig is, kan deze weggeknipt worden. Vaak groeit er vlak bij deze dode tak een nieuwe tak, deze kunt u dan weer gebruiken in plaats van de dode afgeknipte tak inbinden.

Vrijwel alle soorten bomen kunt u het beste snoeien in het najaar. Dit omdat de bomen nog geen blad hebben en dus geen vocht verliezen. Zorg wel dat u bij vorstgevoelige gewassen uw boom niet te kort snoeit. Takken van uw lei of dakboom kunnen altijd een stukje terug vriezen.

De meeste hagen moet u 2x per jaar snoeien, om een mooie dichte haag te krijgen. Het snoeien kunt u het beste doen nadat de haag is uitgelopen en de gegroeide takken zijn uitgegroeid. Het snoeien moet gebeuren voordat de takken gaan uitlopen, vaak gebeurt dit half juni. De tweede snoeibeurt kunt u het beste doen in in september. Het is niet verstandig om de hagen midden in de zomer te snoeien.

Bolbomen snoeien kunt u het beste in het voor- of in het najaar doen. Als u dit in het najaar doet knip de takken van de bolboom dan niet korter dan 30cm zodat de takken nog wat kunnen invriezen in de winter. Als u het in het voorjaar doet kunt u de takken terugsnoeien tot 10cm vanaf de stam.