Bomen met blote wortel, kluit of in pot wat is het verschil? Deze vraag krijgen wij regelmatig bij onze bestellingen. In de winter periode oktober - april worden bepaalde soorten met blote wortel geleverd (ook wel wortelgoed) genoemd) Afhankelijk van het weer en periode meestal vanaf half april leveren wij alleen met kluit en pot.

Bomen met blote wortel zie hier op de foto halen wij van het land met een rooimachine, deze steekt te wortels af met een scherp mes. Dit mes lijkt op een ijslepel waardoor je altijd een mooie rond afgesneden wortelgestel krijgt. Daarna word de boom vast geklemd in de machine en word deze er zorgvuldig uitgetrokken.

boom met kluit

Bepaalde bomen slaan beter aan of groeien beter door met een kluit of in pot. Deze soorten leveren wij met kluit, afhankelijk van de stamomtrek en leeftijd van de boom word de grootte van de kluit bepaald.

De bomen met kluit worden vaak met een kluitmachine van het land gehaald, door middel van een ijslepel wat onder de boom door gaat word de kluit gemaakt. Daarna gazen wij deze in, dat betekent er komt jute of acryl om de grond heen gevolgd door een ijzeren korf. Deze korf en jute dienen altijd er aan de blijven zitten als u ze plant, u kunt na dat de boom er in staat wel de bovenkant los knippen zodat het water er beter in loopt.

Levering van bomen in pot en kluit

Afhankelijk van het weer en periode leveren wij alleen bomen in pot of kluit zoals de zomermaanden. Vanaf eind april lopen de bomen vaak uit en schieten ze in het blad. Als een boom eenmaal blad heeft of in bloei staat heeft dan vraagt de boom een hoop vocht. Daarom leveren wij uitsluitend bomen met een kluit of in pot zodat de boom niet uit droogt en deze voldoende vocht bij zich heeft om verder te groeien