Bomen Snoeien

Het beste is om de lei en dakbomen ieder jaar te snoeien. De geleide takken moet u laten staan en al het hout wat daarop is gegroeid kunt u terugsnoeien. Het is wel belangrijk dat u de takken niet helemaal glad wegsnoeit, maar dat er nog wel knoppen blijven staan die weer de nieuwe takken gaan vormen.

Als er een dode geleide tak aanwezig is, kan deze weggeknipt worden. Vaak groeit er vlak bij deze dode tak een nieuwe tak, deze kunt u dan weer gebruiken in plaats van de dode afgeknipte tak inbinden.

Vrijwel alle soorten bomen kunt u het beste snoeien in het najaar. Dit omdat de bomen nog geen blad hebben en dus geen vocht verliezen. Zorg wel dat u bij vorstgevoelige gewassen uw boom niet te kort snoeit. Takken van uw lei of dakboom kunnen altijd een stukje terug vriezen.

De meeste hagen moet u 2x per jaar snoeien, om een mooie dichte haag te krijgen. Het snoeien kunt u het beste doen nadat de haag is uitgelopen en de gegroeide takken zijn uitgegroeid. Het snoeien moet gebeuren voordat de takken gaan uitlopen, vaak gebeurt dit half juni. De tweede snoeibeurt kunt u het beste doen in in september. Het is niet verstandig om de hagen midden in de zomer te snoeien.

Bolbomen snoeien kunt u het beste  in het voor- of in het najaar doen. Als u dit in het najaar doet knip de takken van de bolboom dan niet korter dan 30cm zodat de takken nog wat kunnen invriezen in de winter. Als u het in het voorjaar doet kunt u de takken terugsnoeien tot 10cm vanaf de stam.

Aanplanten

Als bij het planten van uw boom of plant de grond droog is zorg dan dat u na het planten er gelijk water gegeven wordt zodat de grond kan aan zakken en de boom niet uitdroogt.
Bij het aanplanten van een boom of plant met blote wortel is het verstandig om 1 helft potgrond en de andere helft aan te vullen met uw eigen aarde. Dit voor een betere worteling en aanslaan van uw boom of plant.
Daarnaast is het belangrijk dat uw de boom op goede diepte plaatst graaf een 2x zo breed en 3x zo hoog plantgat dan het wortelgestel. Zorg dat de wortelgrens (bovenkant wortel of kluit) gelijk komt met uw bestaande grond(maaiveld).

Het is verstandig om bij de aanplant van een haag met blote wortel de grond aan te vullen met potgrond wij raden u onze Vivimus aan dit zorgt voor een betere worteling van uw haag.

Bij aanplant van bomen met kluit mag u nooit het jute en de ijzerenkorf erom heen verwijderen dit om te voorkomen dat de kluit uit een valt. Pas als de boom in het plantgat staat kunt u het jute en de korf aan de bovenkant een stuk wegknippen.

Ons advies is om bij elke boom 2 boompalen te plaatsen dit zorgt ervoor dat uw boom niet omwaait en sneller kan wortelen in uw tuin.
Als u er voor kiest 1 paal te gaan plaatsen deze wel op de windkant zetten. Bij grotere zware bomen adviseren wij 3 boompalen.
De palen ongeveer 30 cm van de boom plaatsen. De palen moeten ongeveer 50 cm diep de grond in. U kunt nu de boom met bevestigingsband gaan vastzetten aan de palen. Boompalen,bevestigingsmateriaal en potgrond zijn bij ons mee bestellen.

Water geven!

Als de grond droog is tijdens het planten de boom struik na het aanplanten 1x water geven. Daarna vanaf maart bij de droge perioden van meer dan 10 dagen 1/2x in de week water geven. Dit niet vaker herhalen ook als uw ziet dat de boom niet op gang komt. Dit volhouden totdat u ziet dat de boom goed aanslaat.

Bemesten
Bemesten van uw boom is belangrijk voor de aanslag en hergroei en zorgt dat uw boom goed gaat wortelen en dus beter bestand is tegen de wind. Wij adviseren DCM Bomen en hagenmest.
Speciale samengestelde organische meststof van DCM voor hagen en coniferen. Deze zorgt voor een rustige groei van hagen, bomen en coniferen. De extra magnesium zorg er voor dat coniferen en bomen mooi groen worden en blijven. Voor een optimaal resultaat adviseren wij om 3 maal per jaar te mesten in maart, juni en september. DCM mest voor hagen en coniferen werkt 100 dagen zonder uitspoeling. Dosering  0,8-1,2kg / m2 samenstelling npk 5-3-6 en 2 magnesium